2020. február 26., szerda , Géza

1055 Bp., Szalay u. 10–14.

Tel.: (+36-1) 235-7200

Fax: (+36-1) 235-7202

magyar english
Elfelejtett jelszó

Intézeti folyóiratok

Köznevelés
Új Pedagógiai Szemle
Educatio
Könyv és nevelés
Kattintson ide a rendeléshez!
Gyermekinformatika

Gyermekinformatika

GYERMEKINFORMATIKA


Gyermekinf_logoSpeciális kutatási-fejlesztési területem az informatika, az információs-kommunikációs technika (IKT) gyermekkori alkalmazása. 1985 óta szervezek, illetve koordinálok olyan óvodai és általános iskolai kísérleteket, bemutatókat, továbbképzéseket, amelyek témája a számítógép eredményes alkalmazása a 3-10 éves gyermekeke képességfejlesztése érdekében.

1990-ben kezdtem el a Cohen-pedagógia* magyarországi adaptációját. Továbbképzéseken és publikációk segítségével tanítók, óvoda- és gyógypedagógusok százai ismerkedhettek meg a számítógép fejlesztő, gyermekbarát alkalmazásával. Az OKI-ban 2003. szeptemberében innovatív pedagógussokkal szakmai műhelyt alakítottunk „Gyermekinformatika” elnevezéssel, a jövőbeli didaktikai kutatások-fejlesztések összehangolására. A műhely célja:

  • innovatív pedagógusok összefogása
  • információ-csere, egymás munkájának megismerése
  • publikációk, rendezvények ajánlata
  • az eredmények, produktumok népszerűsítése
  • új fejlesztések kezdeményezése.


Fejlesztéseinket rendszeresen publikáljuk az OKI honlapján.

A Gyermekinformatika rovat elérhetősége: http://www.ofi.hu/tudastar/informatikatanitas/gyermekinformatika
 
A gyermekkori informatika publikációi

Számítógép az osztályban, esetleírás a Cohen-pedagógia alkalmazásáról: http://www.ofi.hu/tudastar/gyermekinformatika/gyermekinformatika-best
Rachel Cohen személyes honlapja: http://perso.wanadoo.fr/rachel.cohen/

 
MMM-projekt:
* A Cohen-pedagógia meghatározása a Pedagógiai Lexikonban (Eds: I. Falus, Z. Báthory), Keraban Könyvkiadó, Budapest, 1997. I. kötet 231. o.): Rachel Cohen francia professzor nevéhez fűződő kísérleti és fejlesztési stádiumban levő pedagógiai irányzat. Fő célkitűzése a gyermeki képességfejlesztés, az iskolai kudarcok csökkentése, az analfabetizmus és marginalizálódás felszámolása. Kiemelten kezeli a kisgyermekek (2 – 6 év) képességfejlesztését, valamint az új technikai eszközök (elsősorban a számítógép) fejlesztő alkalmazását az oktatási-nevelési folyamatban. Tevékenységét a professzor és munkacsoportja felhívására az 1989-ben létrehozott IEDPE (Institut Européen pour le Développement des Potentialités des Tous les Enfants: ’Európai Intézet Minden gyermek Képességfejlesztéséért’) pedagógiai intézet szellemi irányításával intézményi hálózatban fejti ki. A hálózat tagjai: óvodák, iskolák, pedagógiai kutatóhelyek, amelyek munkájukat összehangolják a „jövő iskolájának” megvalósításáért. Az IEDPE-t az Európai Unió is támogatja.”

A honlapon található tanulmányok, egyéb szellemi termékek, illetve szerzői művek (a továbbiakban: művek) jogtulajdonosa az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. A jogtulajdonos egyértelmű forrásmegjelölés mellett felhasználást enged a művekkel kapcsolatban oktatási, tudományos, kulturális célból. A jogtulajdonos a művekkel kapcsolatos anyagi haszonszerzést azonban kifejezetten megtiltja.